Infectiile cutanate sunt afectiuni ale pielii destul de des intalnite, ele putand fi cauzate de o varietate de factori din mediu. Vorbim aici despre infectii virale, bacteriene sau micotice, fiecare dintre acestea avand numeroase variante particulare. Chiar si unele afectiuni mai comune, precum negii sau herpesul, sunt considerate a fi infectii cutanate. De asemenea, infectii sunt considerate si cele fungice, precum piciorul atletului, candidoza sau tinea corporis.

Infectiile cutanate sunt de regula contagioase, ele putand fi luate prin contactul cu alte persoane care sufera de asa ceva, sau cu zone care pastreaza bacteriile sau fungii. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar sunt cele mai afectate, dar, pana la urma, oricine poate sa le contacteze.

Chiar daca acestea au manifestari extrem de diferite, cel mai des sunt insotite de inrosirea pielii si aparitia de inflamatii, iar atunci cand se agraveaza pot sa conduca si la febra si frisoare. In aceste conditii, este bine sa fie tratate de cum au aparut, iar, pe langa remedii medicale, din farmacii, mai exista si cateva metode alternative  de tratament, precum cele reprezentate de uleiurile esentiale.

Uleiul de nuca de cocos

Acesta este un ulei esential foarte des folosit in tratarea afectiunilor pielii, dar este recunoscut si pentru beneficiile sale cosmetice. Este foarte bogat in acizi grasi, dar in ceea ce ne intereseaza de aceasta data, adica eliminarea infectiilor pielii, mai importante sunt proprietatile sale intiinfectioase, antibacteriene si antifungice.

ulei de cocos pentru piele

Principalul responsabil de aceste efecte este acidul lauric existent in uleiul de nuca de cocos. Acesta este tranformat de organism in monolaurin, substanta implicata in lupta contra bacteriilor si virusurilor. Asadar, utilizarea regulata de ulei de nuca de cocos are ca efect uciderea bacteriilor sau a ciupercilor care cauzeaza infectiile de piele, atat in situatiile cand acesta este folosit in alimentatie, cat si atunci cand se maseaza zona afectata cu ulei incalzit un pic in prealabil.

Ulei de tamanu

Tamanu este un arbore care nu creste in Romania, ci in Africa si, din acest motiv, este mai putin cunoscut la noi in tara. Uleiul este extras din samburii acestui copac si este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturale impotriva afectiunilor pielii, fie ca vorbim despre infectii cutanate, acnee sau multe altele.

tamanu

Acest ulei are proprietati antiinflamatorii si stimuleaza circulatia sangelui in zonele unde este utilizat. De asemenea, este un bun cicatrizant, grabind astfel procesul de vindecare a pielii si este folosit si in numeroase creme si tratamente medicale.

Asa cum se intampla si in cazul uleiului de nuca de cocos, si acesta este bogat in acizi grasi, precum cel linoleic, fapt care protejeaza pielea si elimina infectiile. Fiind insa un ulei puternic, este de preferat sa se utilizeze in combinatie cu alte uleiuri, asa cum este cel de nuca de cocos sau de neem, catina sau lavanda. De asemenea, acest ulei tinde sa se solidifice daca este tinut la temperaturi de sub 25 de grade celsius, caz in care este preferabil sa se foloseasca putin incalzit. Asadar, incalzirea si combinarea celor doua uleiuri amintite poate sa reprezinte un tratament eficient impotriva infectiilor cutanate, atat timp cat acestea se afla intr-un stadiu incipient.