Ulei de Neem

Ulei de Neem BIO, virgin, 50 ml

Ulei de neem Un ulei cu numeroase beneficii pentru sanatate: antiseptic, antiinflamator, antibacterian si antifungic. Este foarte bine folosit in scaderea febrei si la imbunatatirea sistemului imunitar.

Metode de obtinere: prin presarea la rece a fructelor si semintelor copacului Azadirachta Indica (copacul de Neem).

Provenienta: Brazilia si India

Prezentare: Se comercializeaza in flacoane de 50 ml, fara atomizor, avand o culoare brun-verzuie. Are un miros destul de neplacut.

Ulei de Neem BIO, virgin 50 ml

Cod Produs: UM015 Categorie:

16,00 lei

Descriere

Uleiul organic de neem, obtinut prin presare la rece, provine din semintele copacului Azadirachta indica. Acest copac face parte din familia Mahon – meliaceae si este una din cele doua specii de Azadirachta, originara din India, Sri Lanka, Malaezia, Bangladesh si Pakistan. Este clasificat ca facand parte din clasa Sapindales a familiei Meliaceae. Acest ulei de neem este unul foarte ciudat mirositor, unii oameni considerand ca miroase a usturoi, altii ca miroase a ceapa, iar alti nu pot descrie a ce miroase. Trebuie sa retineti ca are un miros. Cand este folosit pentru proprietatile sale terapeutce, mirosul acestui ulei se poate masca cu ajutorul unor alte uleiuri esentiale.

Ulei de Neem natural

Informatii generale

Neem-ul este un copac care creste foarte repede, are o durata de viata foarte mare, foarte popular in zonele tropicale. Este folosit pentru proprietatile sale ornamentale, pentru proprietatile sale terapeutice, dar si ca material combustibil cu toate ca lemnul are un miros neplacut.

Denumirea latina a acestui copac este derivata din cuvantul persan azaddhirakt – care inseamna copac nobil. In medicina indiana, acest copac este cel mai important detoxifiant si medicament care reduce febra, fiind folosit in acest sens. Acesta prezinta si componente active anti-malarie.

Acest ulei de neem este obtinut prin presarea semintelor acestuia si mai e numit si ulei de Margos. Este un ulei care asigura o umiditate si o hidratare puternica cu proprietati antiseptice si antiinsecte.

Aproape tot ceea ce alcatuieste acest copac este folosit. In aplicatiile vegetale folosim frunzele, florile, coaja, semintele si uleiul. Este un tonic foarte bun, folosit pentru curatarea de toxine, reducerea inflamatiilor, scaderea febrei si imbunatatirea sanatatii organismului, ajutand buna functionare a acestuia. Acest ulei distruge o gama variata de organisme parazite si de asemenea se foloseste ca un compus al insecticidelor, iar unele studii au aratat ca este si un spermicid.

In traditiile Indiene, Neem este unul dintre cele mai importante ingrediente vegetale, nu doar pentru a ajuta in lupta impotriva unor afectiuni ale organismului, dar de asemenea este folosit si in unele produse pentru piele sau cosmetice. Gospodinele il folosesc si pentru a-si proteja granele, sau proviziile dea lungul anului, intrucat tine daunatorii la distanta.

Chiar daca femeile din India au integrat acest produs in ritualurile lor zilnice de infrumusetare si igiena, trebuie stiut ca barbatii folosesc ulei de Neem pentru a preveni chelia si a spori cresterea parului, precum si indepartarea parazitilor sau a matretii.

Alergiile pielii erau tratate cu ajutorul unei lingurite de praf din frunze uscate de Neem amestecat cu unt si aplicat pe piele in zona iritatiei. Ramurile mici si fine ale copacului erau mestecate usor pana cand fibrele se deschideau si pe urma se folosea ca periuta de dinti.

Oficiul pentru Patentarea produselor din Europa, a legalizat in 1995 un produs antifungic care este derivat din Neem, si care a fost initial produs de o companie ce colabora cu Departamentul pentru agricultura al SUA. Patentul astfel oferit, a fost contestat de catre guvernul Indian, intrucat modalitatea de obtinere a produsului era folosita in India de 2000 de ani. In anul 2000 departamentul european a luat o decizie in favoarea Indiei. Compania care initial a lansat acel produs a sustinut ca are dreptul intrucat produsul initial indian nu fusese publicat intr-un jurnal stiintific. Intr-un final, pe 8 martie 2005, dupa un apel al companiei, s-a dat o hotarare definitiva care a revocat patentul oferit si a pastrat copacul Neem in afara restrictiilor.

Caracteristicile uleiului

Uleiul de neem, este de regula de culoare maro inchis, culoare care depinde de perioada de cultivare precum si a conditiilor de crestere. Este amar si are un miros puternic, asociat de unii ca fiind un amestec intre alune si usturoi.

Uleiul este un compus in mare parte de trigliceride si triterpenoid. Pe langa acestea mai contine steroizi (compesterol, beta-sitosterol, stigmasterol) si triterpenoide pentru care Azadirachtin este foarte cunoscut.

In conditii normale, uleiul se solidifica la temperatura camerei, iar pentru a avea o forma lichida, acesta trebuie sa fie tinut in apa calda si sa asteptam sa devina lichid. In mod normal uleiul contine urmatoarele: acid oleic 52.8%, acid stearic 21.4%, acid palmitic 12.6%, acid linoleic 2.1%, acizi grasi 2.3 %.

Originile uleiului de neem

Copacul este original din Asia deSud, si creste la scara foarte mare in India, dar a fost crescut cu succes si in Laos, Burma, Thailanda, Africa, Fiji, Mauritius, Malaezia, Indonezia, Cambodgia sau America Latina.

Copacul poate atinge o inaltime de 12-15 m, este mereu verde, dar o seceta prelungita ii poate cauza pierderea majoritatii sau tuturor frunzelor. Ramurile acestuia sunt foarte rarefiate si astfel copacul poate avea o anvergura de 12m.

Extragerea

Metoda de extragerea a uleiului influeanteaza atat cantitatea de ulei obtinuta cat si compozitia acestuia. Cea mai buna modalitate de a obtine un ulei de neem de foarte buna calitate este presarea la rece a semintelor.

Uleiul mai poate fi obtinut si cu ajutorul extragerilor bazate pe solventi, acest lucru ne asigura un ulei de o calitate mai redusa, care nu este bio, dar care se foloseste cu precadere la fabricarea de sapunuri.

Compozitia chimica

Concentratia uleiului de neem poate varia de la 300 ppm pana la 2500 ppm, depinzand de modalitatea de extragere a uleiului.

Uleiul pur organic produs poate asigura o concentratie si de 3000 ppm.

In ceea ce priveste efectul de insecticid sau pesticid, datorida limonoidelor care intra in compozitia acestuia, actioneaza la nivelul sisitemului hormonal al insectelor si daunatorilor  spre deosebire de contracandidatii sai chimici care actioneaza la sistemul nervos central sau cel digestiv. Uleiul respinge de asemenea atat larvele cat si adultii.

In afara de insecte, acesta afecteaza si principalii daunatori ai depozitelor de grane, orez, dar nu inlatura in totalitate chimicalele, ci doar scade nevoia acestora.

Principalul limonoid ce intra in compozitia acestui ulei este azadirachtin, dar contine de asemenea si azadiradione, fraxinelone, salanin, vepinin, etc. Tot legat de constituenti mai avem inca trei constituenti activi, nimbin, nimbidin si nimbinene si cativa compusi amari taninuri, flavonoide si derivati ai sesquiterpeelor.

PH-ul acestui ulei poate varia de la 6.5 la 7.5, poate fierbe la temperaturi de peste 200 grade Celsius, si se solidifica la 13 grade Celsius.

Precautii

Acesta nu ar trebui administrat celor mai in varsta, copiilor foarte mici, celor foarte slabi, dar si femeilor gravide sau celor care incearca sa ramana gravide. O administrate excesiva sau pe o perioada foarte mare de timp poate cauza probleme ale ficatului.

Uleiul de seminte de neem, cand este administrat intern poate cauza probleme organismului, probleme precum diareea, ameteli sau stari de voma, aciditate excesiva, encefalopatie, etc. Aceste efecte toxice se pot datora prezentei aflatoxinei sau altori compusi toxici prezenti in ulei.

Acest ulei prezinta toxicitate si pestilor precum  crapul, iar administrarea acestuia sobolanilor si iepurior de laborator (cantitati precum 14ml/kg respectiv 24ml/kg) a produs acestora reactii hipoglicemice si exista posibilitatea de a le afecta sistemul nervos central si plamani.

Administrarea interna a uleiului nu este recomandata, intrucat si accidente in care unii copii au luat si 5ml, s-au dovedit a fi fatale, chiar daca unele opinii au fost cum ca decesul s-a datorat altor cauze si altor chimicale, nu din cauza acestui ulei de Neem. Un test toxicologic din Germania efectuat cu nuclee ale uleiului de neem, s-a dovedit ca acesta nu este toxic nici in concentratie de 5g/kg in cazul sobolanilor.

Se gasesc pentru a fi achizitionate si capsule cu extras de neem, dar in acest caz vorbim despre un produs ce foloseste la baza frunzele copacului, si nu vorbim despre uleiul propriu-zis.

Totusi inainte de a lua orice supliment pe baza de ulei de seminte de neem, consultati un medic specialist

Proprietati terapeutice

Administrarea interna a produselor pe baza de ulei de neem, se face pentru afectiuni precum malarie, tuberculoza, reumatism, artrita, viermi intestinali sau afectiuni ale pielii. Acest produs nu este administrat in mod normal intern, doar alternative la acest produs si anume cele pe baza de extras din frunze de neem, care s-au dovedit foarte eficiente in cazul diabeticilor, avand un potential anti-diabetic.

Uleiul de neem ajuta de asemenea si sistemul imunitar, iar in unele situatii chiar sunt folosite produse pe baza de neem pentru cei bolnavi de SIDA sau cancer, desi mai sunt necesare unele teste pentru a atesta eficienta acestor produse impotriva acestor boli. Ajuta de asemenea sa scada nivelul glicemiei din sange si poate ajuta la diminuarea folosirii insulinei cu 30-35%, ceea ce il face o alternativa pentru bolnavii de diabet. Extrasele pe baza de neem mai sunt eficiente si in cazul bolilor de inima, hepatitei, infectii fungice, malarie, psoriazis sau ulcer.

Spre deosebire de ulei, frunzele au un miros placut, iar extrasul facut din aceste frunze este o tinctura sau un ceai.

Pentru uzul extern se recomanda a fi administrat pentru a trata eczeme, psoriazis, paduchi, infectii fungice sau pentru dureri musculare si articulare. Cosmeticele care includ ulei de neem se folosesc de regula impotriva acneei precum si pentru imbunatatirea elasticitatii pielii.

Utilizari suplimentare

In continuare sunt prezentate unele avantaje ale utilizarii produselor pe baza de extract de neem, nu doar a uleiului de neem, precum si avantajele considerate in urma folosirii acestor produse in remediile traditionale indiene.

Coaja – este acru-amara, racoritoare, astrigenta si refrigeranta. Aceasta este utilizata pentru scaderea temperaturii in caz de febra, pentru dezvoltarea apetitului, pentru combaterea oboselii, a viermilor intestinali sau a simtomelor de raceala. Este folosita deasemenea pentru a vindeca unele rani, afectiuni ale pielii, dar si a senzatiilor de voma sau a simtomei de sete excesiva.

Frunzele – sunt folosite in tratamente pentru dureri neuro-musculare, in eliminarea toxinelor din organism sau prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi, curatarea sangelui, tratarea muscaturilor de insecte dar si in afectiuni oculare.

Fructele – acestea sunt amare, purgative, anti-hemoroidala.

Florile – sunt folosite pentru reglarea temperaturii organismului, impotriva formarii tusei precum si ca un produs astrigent.

Semintele – sunt amare, au proprietatea de a elimina sau ucide viermi intestinali, dar si proprietati antibacteriene.

Uleiul – uleiul obtinut din presarea semintelor la rece, este un produs foarte puternic antihelmintic cu o foarte larga utilizare datorita caracterului medicinal. Aceste utilizari includ si caracterul spermicid al acestuia, dar si anti-bacterian si antifungic.

Amestecuri ale tuturor partilor acestui copac, sunt folosite pentru afectiuni ale sangelui, pentru reglarea caldurii excesive a organismului, a mancarimilor, ajuta la vindecarea rapida a ranilor, reucerea senzatiilor de arsuri prezente atat in cazul bolilor de piele cat si ale organismului.

Pentru a tine la distanta insectele, moliile sau fluturii de cartile tale poti pune cateva frunze proaspete in biblioteca si astfel cartile sunt protejate de insectele daunatoare.

Ulei de neem – Utilizarea terapeutica

Uleiul de seminte de neem ar trebui utilizat doar extern, prin aplicare pe piele, dar acesta a fost folosit in mod terapeutic pentru tratarea constipatiei, afectiunilor respiratori sau ca un tonic. A fost folosit si pentru tratarea reumatismului, eczemelor, ciupercilor, gatului inflamat, psoriazis, negi, plagi infectate, eruptii la nivelul pielii, dar si alte afectiuni ale acesteia.

Acesta are caracteristici anti-inflamatorii, anti-septice, analgezice precum si dezvolatrea sistemului imunitar si ajutorul oferit acestuia de a lupta cu unii virusi, sau alte corpuri straine prin activarea mecanismului de aparare a celulelor.

S-a demonstrat ca acesta este un foarte eficient spermicid atat in cazul primatelor cat si a omului. Studiile au aratat ca o aplicare intravaginala a amestecului de ulei de neem si celorlalte compozitii ale copacului, poate preveni o sarcina nedorita. Functionarea acestuia pare sa fie non-hormonala si astfel poate avea mai putine efecte secundare decat medicamentele contraceptive.

Acesta este foarte util impotriva ciupercilor, printre care trichophyton, epidermophyton, mocrosporilor, geotricum sau candida.

Uleiul de neem este foarte eficient impotriva unei game variate de bacterii datorita actiunii sale antibacteriene, dar si impotriva micro-organismelor gram-pozitive si gram-negative, a tuberculozei, impotriva celor rezistente la streptomicina precum salmonela sau stafilococul auriu. In teste s-a dovedit ca acesta poate neutraliza actiunile  micro-organismelor care cauzeaza tuberculoza sau pneumonia.

Caracterul sau antibacterian a fost dovedit si impotriva diferitelor mutatii ale streptococilor.

Aplicatiile acestui ulei in cazul afectiunilor parului, s-a demonstrat ca poate ucide paduchii. Un alt studiu a fost facut pe efectele asupra cancerului sau diferitelor forme de tumori, iar rezultatele au fost promitatoare, cu toate acestea trebuie facute mai multe cercetari si investigatii.

Ulei de neem – Modalitati de diluare

In continuare sunt prezentate unele variante de retete pentru a putea utiliza uleiul de neem, dar cea mai importanta regula este de a pastra un raport de 2-5% in cazul oricarui amestec cu ulei de Neem, care urmeaza a fi aplicat pe piele. Cateva dintre retete contin o concentratie mai mare si trebuie sa avem o atentie sporita in cazul aparietiei unei iritatii pe piele.

  • In cazul taieturilor, zgarieturilor, intepaturi de insecte sau alte afectiuni minore – amestecati un ulei complementar cu ulei de neem in raport de 1:5 si aplicati pe zona afectata.
  • Afectiuni ale piciorului (Athlete’s foot) – adaugati 15ml de ulei in apa calda si scaldati-va picioarele in aceasta apa.
  • Paduchi – amestecati ulei de neem cu alt ulei complementar in raport de 50/50, aplicati pe scalp si masati usor, lasati sa actioneze 1 ora pe urma spalati-va. Repetati acest procedeu odata pe saptamana timp de trei saptamani sau pana cand problema dispare.
  • Prevenirea aparitiei tantarilor – adauga 30ml de ulei in 1 litru de apa precum si 1ml de detergent de vase, amestecati bine si aplicati imediat acest amestec pe frunzele sau pe sub frunzele plantelor decorative din casa sau in locurile unde stau de regula insectele.
  • Ulei de lampa/aromaterapie – adaugati 5-10% ulei in orice lampa si lasati lampa sa arda normal, acest lucru va tine la distanta si tantarii.
  • Matreata si mancarimi ale scalpului – adauga cateva picaturi in samponul pe care il folosesti.
  • Puricii de pe animale – se adauga cateva picaturi in samponul pentru animale in concentratie maxima de 30ml la 240 ml sampon.
  • Negi – se aplica o picatura de ulei nediluat pe negi, odata pe zi timp de 2-3 saptamini. Trebuie o atentie sporita in cazul in care apar iritatii ale pielii, caz in care se intrerupe tratamentul.
  • Psoriazis, eczeme, afectiuni fungice – se amesteca 15ml cu 120 ml ulei complementar precum un ulei de migdale dulci sau cel de seminte de struguri si se aplica de doua ori pe zi pe zona afectata. Daca apare o iritatie a pielii se intrerupe tratamentul.
  • Tratament pentru parazitii animalelor – se amesteca 30ml ulei cu 3.8 litri apa, se adauga cateva picaturi de detrgent de vase si se pulverizeaza pe animale, dar si in exteriorul casei unde pot exista plante sau locuri unde se ascund asemenea daunatori precum capusele sau parazitii lati.
  • Curatarea casei – se adauga cateva picaturi in solutia pentru curatarea covoarelor sau a saltelei.
  • Curatarea mainilor – se adauga cateva picaturi in sapunul pentru maini.

Cum acest ulei are un miros foarte puternic, poate este necesara adaugarea a catorva picaturi de alt ulei esential pentru a avea un miros mai acceptabil.

Pastreaza acest ulei de neem intr-un loc intunecos si rece, ferit de razele directe ale soarelui. Acesta se poate solidifica chiar si la temperatura camerei. Daca se intampla acest lucru, pune sticla cu ulei in apa calduta si asteapta pana devine lichid. Nu lasa sticla cu ulei in apa care fierbe sau langa surse de caldura intrucat s-ar putea sa ii reduca din eficienta.

There are no products