Ulei de Galbenele

Ulei de Galbenele, 50 ml

Ulei de galbenele Denumit si ulei de Calendula, se poate folosi cu succes in afectiuni ale tenului precum cuperoza, dar si in ingrijirea tipurilor de ten mai sensibil.

Metode de obtinere: florile de Calendula sunt macerate in ulei de soia rafinat la care se adauga tocoferol (vitamina E).

Provenienta: Germania

Prezentare: In flacoane de 50 ml, fara pulverizator, lichidul avand o culoare portocalie si un miros specific.

Ulei de Galbenele, 50 ml

Cod Produs: UM024 Categorie:

10,50 lei

Descriere

In ziua de azi, galbenelele au o valoare foarte importanta, in culturile tratitionale, ca un remediu homeopatic, dar si acest ulei de galbenele (calendula oil) este un furnizor foarte important de beneficii pentru sanatate. Acest material iti prezinta mai multe informatii despre uleiul distilat din petalele de galbenele sau cu denumirea biologica Calendula officinalis, precum si importanta sa pentru sanatate si utilizarile de zi cu zi.

ulei de Galbenele

Ce este uleiul de Galbenele?

Galbenelele reprezinta un gen de plante din familia Asteraceae, ce cuprinde aproximativ 15 – 20 de specii. Aceste flori sunt originare din Asia de sud-vest, Europa de Vest si zona Mediteraneana, iar numele de Marigold, sub care este intalnita in alte culturi, ii vine de la asocierea din secolul 17 cu fecioara Maria.

In afara de asocierea cu fecioara Maria si utilizarea in ritualurile catolice asociate acesteia, egiptenii antici il considerau ca fiind un foarte bun remediu revitalizant. Hindusii folosesc florile de galbenele pentru a decora statuile zeilor din temple, pecum si pentru colorarea tinutelor, alimentelor sau a produselor cosmetice. Plantele de galbenele sunt cea mai cultivata specie si sunt folosite pentru a obtine uleiul vegetal. Numele de calendula provine din cuvantul latinesc calendae, care inseamna un mic calendar, pentru ca aceasta planta infloreste in jurul zilei de intai a fiecarei luni. Aceste flori nu trebuie confundate cu galbenelele decorative din genul Tagetes, care de regula apar in gradinile cu legume.

Galbenelele cu petale rosii ca focul si galbene sunt foarte bogate ca si compozitie in flavonoide care, de regula, se gasesc in fructe si legume si au rolul de a da o culoare stralucitoare plantelor sau legumelor.

Uleiul de calendula sau de galbenele este distilat din florile plantei si este destul de vascos si lipicios. Acesta are un miros ciudat de mosc, lemn sau chiar de putregai – precum florile de galbenele. Acest miros nu este usor de suportat de cei care il folosesc chiar si ca remediu.

Utilizarea uleiului de Galbenele

In continuare sunt detaliate trei clasificari are utilizarii galbenelelor si ale uleiului obtinut din acestea.

SANATATE SI FRUMUSETE – Uleiul este un foarte bun tonic, sudorific, emenagogic si antispasmodic dar, de cele mai multe ori, este folosit pentru tratamente de ingrijire a parului. Are foarte bune proprietati antiinflamatoare, ceea ce il face foarte eficient in cazul unor rani suparatoare, acnee, ulcer, vene varicoase, eruptii cutanate, eczeme sau alte afectiuni ale pielii. El este folosit adesea si pentru gatul inflamat sau mancarimi ale pielii.

Uleiul mai este folosit si ca ulei de masaj, deoarece are foarte bune proprietati de vindecare, de a face pielea mai fina, mai catifelata, dar si ca ulei complementar pentru alte uleiuri.

GATITUL – Inca din Evul Mediu, petalele de galbenele erau denumite sofranul oamenilor saraci si erau folosite pentru a colora branzeturile, untul sau alte bucate. In timpul reginei Elisabeta, atat petalele cat si frunzele erau folosite pentru salate, chiar daca mai tarziu s-au dovedit a fi mult prea concentrate. Petalele mai erau folosite pentru a aroma supele sau friptura.

UTILIZARI PRACTICE – galbenelele au fost folosite, de regula, ca si colorant iar petalele uscate erau folosite in amestecuri aromatice pentru a parfuma incaperile.

Compozitie

In unele cercetari, uleiul de galbenele a fost obtinut cu o concentratie destul de joasa, de 0.3 procente prin procesul de distilare atat a florilor cat si a intregilor plante. Cercetatorii au identificat totusi in acest ulei prezenta a 66 componente, majoritatea acestora fiind compusi ai alcoolului, iar alpha cadinolul a fost principalul constituent, aproximativ 25% in ceea ce priveste uleiul obtinut din intreaga planta comparativ cu cel obtinut doar din flori, deoarece in acesta sunt prezente si hidrocarburi, pe langa alcooli.

Principalii constituenti al uleiului de galbenele sunt flavonoidele, alcoolul triterpenic si sapunurile. Dar in ceea ce priveste componentele utile, avem flavonoidele, carotenoidele, uleiul volatil propriu-zis, mucilagiul, rasina, polizaharidele, glicozidele, acizii aromatici sau sterolii.

Ulei Calendula

Ulei de Galbenele – Beneficii

Acest ulei de galbenele este de regula folosit pentru crampe abdominale sau constipatie, dar pielea este principalul beneficiar de pe urma acestuia, datorita efectului antiinflamator si antibacterian. Iata cateva dintre beneficiile acestui ulei.

  1. Piele crapata sau uscata – uleiul de galbenele este un foarte puternic hidratant pentru pielea uscata sau crapata. Acesta catifeleaza zona si reduce durerile si disconfortul.
  2. Inflamatiile – acesta functioneaza foarte bine in cazul unor inflamatii musculare sau a vanatailor. Caracterul antiinflamator ajuta la prevenirea inflamatiilor in cazul unor rani. Uleiul de galbenele ajuta si la tratarea venelor varicoase, ulceratii ale pielii picioarelor, dar si in cazul degeraturilor.
  3. Bebelusi – uleiul ajuta la tratarea iritatiilor cauzate de scutece, care pot fi cu adevarat suparatoare pentru un copilas.
  4. Taieturi superficiale si rani – caracterul antiseptic si antimicrobian al uleiului ajuta la tratarea foarte rapida a ranilor, taieturilor sau zgarieturilor dar, de asemenea, poate fi folosit si pentru tratarea acneei, intepaturilor de insecte sau a gatului inflamat.
  5. Probleme ale pielii – eczemele, psoriazisul, dermatita sau multe alte probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul utilizarii externe a uleiului de galbenele. Actiunea antifungica a uleiului este, de asemenea, utila in tratarea diverselor ciuperci ale piciorului precum si mancarimi cauzate de acestea.

Cum se poate prepara acasa

Uleiul de galbenele este extras printr-o distilare cu ajutorul aburilor. Nu exista nici un proces de a obtine un ulei 100% pur de galbenele, acest lucru facand ca uleiul sa fie mai degraba o infuzie de galbenele, nu un extras pur. Pentru a obtine uleiul de galbenele din flori sau petale, acestea sunt scufundate de regula in ulei de masline. Uleiul ramas dupa distilare este considerat ulei de galbenele si trebuie sa aiba o culoare galben aurie. Se poate face ulei de galbenele si acasa, trebuie doar sa dispui de urmatoarele lucruri:

Flori sau petale uscate de galbenele.

Un ulei complementar (ulei de masline, de migdale sau chiar si uleiul de floarea soarelui).

Un borcan curat, de sticla, cu capac.

Sunt doua metode de infuzare a uleiului:

Metoda infuziei la rece – aceasta este, de regula, cea mai preferata metoda, deoarece protejeaza florile de galbenele de a fi distruse.

  1. Pune in borcanul curat cantitatea de flori de galbenele dorita.
  2. Umple borcanul cu uleiul complementar pana depaseste nivelul florilor cu un cm.
  3. Pune borcanul intr-un loc cu foarte multa lumina si lasa-l asa 4 saptamani.
  4. Pune la scurs petalele sau florile, depoziteaza uleiul scurs intr-un recipient cu capac si pastreaza-l pana la un an.

Metoda infuziei la cald – aceasta este o metoda mai rapida decat cea de infuzie la rece, dar care nu ofera aceeasi concentratie a uleiului datorita prezentei caldurii.

  1. Pune cantitatea de petale sau flori de galbenele intr-un borcan de sticla curat.
  2. Acopera petalele cu uleiul complementar pana acesta depaseste nivelul florilor cu un cm.
  3. Goleste continutul borcanului intr-o tigaie pentru sos sau o cratita, incalzeste usor timp de patru ore, amestecand din cand in cand.
  4. Lasa sa se raceasca, scurge uleiul si depoziteaza-l intr-un recipient cu capac, pana la un an.

Poti folosi uleiul de galbenele obtinut acasa si ca ulei de corp ce se aplica dupa baie, ca si ulei pentru bebelusi, lotiune pentru corp sau remediu pentru pielea uscata.

Cum actioneaza

Uleiul este folosit in foarte multe produse, de cele mai multe ori ca si baza pentru lotiuni, creme, tratamente cosmetice naturale, produse personale si esente vegetale sau ca ulei de baza in aromoterapie. Pe viitor trebuie sa stii ca se poate folosi si in orice remedii pentru pastrarea culorii parului. Acest lucru este posibil fie printr-o infuzie de galbenele, fie prin macerarea florilor, iar amestecul obtinut lasat cel putin doua saptamani, dupa care se strecoara si se poate folosi direct ca balsam sau intr-o crema sau lotiune. Poate fi folosit impreuna cu alte uleiuri pentru rezultate mai rapide si cumulate. Amestecat cu ulei de neem afectiunile pielii sau sanatatea parului nu mai sunt o problema pentru nimeni.

Este acest ulei de Galbenele sigur?

De regula, uleiul este foarte sigur spre a fi utilizat, dar totusi se recomanda sa respecti unele masuri de precautie in utilizare.

Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa evite utilizarea acestui produs. Nu se administreaza acest ulei pe cale orala intrucat poate sa afecteze sarcina dar, de asemenea, nu se foloseste nici extern.

Persoanele care folosesc acest ulei pot genera si o reactie alergica la acesta, mai ales daca sunt sensibile la plante precum galbenele, crizanteme sau margarete. Inainte de utilizare trebuie sa consultati un medic, mai ales daca suferiti de alergii.

Combinat cu unele medicamente folosite in timpul sau dupa sarcina, utilizarea produselor pe baza de galbenele pot cauza greturi si trebuie, astfel, intrerupta administrarea acestora cu cel putin doua saptamani inainte de orice operatie.

Efecte secundare

Daca nu sunteti insarcinata, daca nu alaptati si daca nu sunteti alergic sau urmeaza sa suferiti o operatie, atunci uleiul de galbenele nu are nici un efect secundar. Este bine totusi sa consultati un medic, mai ales pentru o utilizare terapeutica a acestuia.

De tinut minte este faptul ca produsele din galbenele interactioneaza cu medicamentele sedative sau cu cele antidepresive. Acestea pot cauza stari de somnolenta, stari de greata, iar daca sunt luate in timp ce luati sedative precum clonazepam, fenobarbital sau zolpidem, pot genera o stare si o durata excesiva de somn. Totusi, este recomandat sa apelati si la alte variante naturale de a dormi noaptea.

There are no products